Update 7 mei 2020, 15.00 uur: De huidige maatregelen vanuit de Nederlandse overheid betekenen dat alle evenementen in Nederland tot 1 september niet door mogen gaan. Ondanks dat METAVAK niet in deze periode valt, willen wij jullie op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Wij gaan er daarbij vanuit dat de 1,5 meter-samenleving (voorlopig) de norm blijft. Dit heeft grote gevolgen voor de wijze waarop wij beurzen en events vormgeven. Het uitgangspunt is dat METAVAK veilig is, en dat iedereen zich veilig voelt. Wij zijn daarom bezig om METAVAK corona-proof te maken. In de komende periode plaatsen wij regelmatig updates over de laatste ontwikkelingen. Hierbij een tweede update.
Allereerst: waarom is het zo belangrijk om de beurs door te laten gaan?
“De rol van een beurs is in veel opzichten erg belangrijk, bijvoorbeeld vanuit het economische aspect. Met name voor onze exposanten en bezoekers. Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers. Daarnaast profiteert de lokale en regionale economie mee op het moment dat een beurs plaatsvindt, zoals hotels, taxidiensten en restaurants.”
Hoe gaan jullie METAVAK corona-proof maken?
“Dat is natuurlijk de hamvraag die bij ons allemaal leeft. Op dit moment kunnen wij daar nog geen volledig antwoord op geven, maar wij zijn druk bezig om het event aan te passen aan de 1,5 meter-samenleving. Het uitgangspunt is dat de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen voorop staat.”
Maar waar moet ik aan denken?
“Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van zogeheten ‘time slots’. Dat zou betekenen dat bezoekers zich gaan registeren voor een bepaald time slot, waarbij we de openingstijden eventueel gaan verruimen indien dit noodzakelijk en mogelijk is. Het voordeel van werken in time slots is dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om op een veilige manier met elkaar in gesprek te gaan.”
En welke aanpassingen zouden nog meer doorgevoerd kunnen worden?
“Bijvoorbeeld een verruiming van de gehele beursindeling, zoals bredere gangpaden, meer ruimte creëren op plekken waar voorheen drukkere bezoekersstromen waren en aangepaste inrichting van de kennistheaters. Dat zijn punten waar we ons in de komende tijd over gaan buigen. Wij kunnen ons voorstellen dat een mogelijke verruiming van de gangpaden de vraag bij exposanten oproept dat dat ten koste gaat van hun stand. Dat willen wij bij deze direct verduidelijken: dat zal niet het geval zijn. Mochten wij een verruiming van de beursindeling toepassen zodat de beurs veilig is voor iedereen, dan zal dat niet ten koste gaan van de standoppervlakte van exposanten.”
Passen jullie de catering ook aan?
“Ook dat brengen wij momenteel allemaal in kaart. Er bestaat een reële mogelijkheid dat bijvoorbeeld alle etenswaren voorverpakt worden aangeboden. Daarnaast gelden ook hier alle bestaande corona-maatregelen, zoals 1,5 meter-afstand. Deze afstanden worden duidelijk zichtbaar gemaakt, zoals we nu ook al zien bij onder andere supermarkten en andere winkels.”
En hoe zit het met de smartbadge technologie?
“Deze tool werd al veelvuldig ingezet op onze beurzen. Iedere bezoeker ontvangt een zogeheten smartbadge bij binnenkomst, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Met deze badge kan de bezoeker de informatie op de stands van exposanten scannen. Na afloop van het beursbezoek ontvangt de bezoeker een e-mail met daarin een overzicht van alle exposanten die hij of zijn gescand heeft. Hierdoor verdwijnen de fysieke visitekaartjes, folders en dergelijken. Wel zo milieuvriendelijk en ook nog eens volledig corona-proof.”
Wanneer mogen we de overige veranderingen verwachten?
“Zoals gezegd zijn we momenteel ontzettend druk bezig om onze beurzen corona-proof te maken. Zodra er veranderingen definitief zijn, communiceren we dit direct met jullie. Wij doen er alles aan om de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen te waarborgen. Easyfairs offers the safest place to meet!”
Wanneer weet ik of de beurs definitief doorgaat?
“Dat is ontzettend moeilijk om te zeggen. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om de beurs veilig in te richten, zodat de beurs op een verantwoorde manier door kan gaan. Wij voelen ons daarin ook gesteund door onze brancheorganisatie CLC-Vecta die zich ook hard maakt voor het laten doorgaan van vakbeurzen op een verantwoorde manier. Daarnaast is er een breed gedragen initiatief gelanceerd: www.veilignaardevakbeurs.nl. Kortom: wij hebben goede hoop dat vakbeurzen dit najaar volgens de 1,5 meter-samenleving plaats kunnen vinden. Tegelijkertijd zijn wij ook afhankelijk van de actualiteit en de ontwikkeling van het coronavirus. Op dit moment gelden de maatregelen vanuit de Nederlandse overheid tot 1 september. Wij volgen uiteraard deze ontwikkelingen op de voet. In de tussentijd houden wij jullie via onze website, social media en nieuwsbrieven regelmatig op de hoogte.”
Zijn jullie in de tussentijd bereikbaar?
“Ja, wij zijn goed bereikbaar. Niet alleen voor vragen, maar ook voor een informeel praatje. Twijfel niet om met één van onze collega’s contact op te nemen. We helpen je graag!”
Het kabinet meldt dat massale evenementen met een landelijke uitstraling pas mogen doorgaan op het moment dat er een vaccin is. Wat betekent dat voor de beurs?
“Wij gaan er hiermee vooralsnog vanuit dat onder massale evenementen met een landelijke uitstraling vallen: betaald voetbalwedstrijden, grote (muziek)festivals, etc. Bovendien staan we in nauw contact met onze branchevereniging CLC-Vecta om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Zodra hier meer bekend over is, melden we dit vanzelfsprekend. Om te bekrachtigen dat vakbeurzen niet onder ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ vallen, is er o.a. het breed gedragen initiatief: www.veilignaardevakbeurs.nl. Daarnaast is het lobbywerk gestart om vergunningen en richtlijnen zo snel mogelijk te verkrijgen. Het resultaat is het protocol ‘Veilig organiseren van en deelnemen aan zakelijke bijeenkomsten’ wat branche-breed wordt gedragen en nu is voorgelegd aan werkgeversorganisatie VNO-NCW en vervolgens aan het Ministerie van Economische Zaken. Ook voor dit geldt: zodra hier ontwikkelingen zijn, melden we dit.”
#StayStrong #StayHealthy #Wewillmeetagain #Easyfairs #VisittheFuture #METAVAK