Evenementenhal Gorinchem– Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Kennisprogramma – 5 oktober – Slim produceren

Woensdag 5 oktober | Slim produceren

Slim produceren en daarmee de productiviteit binnen het bedrijf verhogen staan centraal op de woensdag. Verhogen van de arbeidsproductiviteit (meer doen met minder mensen), inzet slimme systemen, procesautomatisering en andere manieren van slim produceren staan op de woensdag centraal.

Geen standhouder, maar beursbezoeker? Kom dan naar het directeurendiner, waar je aan tafel schuift met technische studenten van de Hogeschool Rotterdam. Zij vertellen je meer over hun studie, de stageplaats of onderzoeksopdracht die zij zoeken. Let op! Directeurendiner wordt georganiseerd door Metaalunie en staat alleen open voor directeuren c.q. management van mkb maakbedrijven (geen detacheerders e.d.)

15:30 - 16:30 uur

Timon Jongkind, Innovatiemanager Duurzaamheidsfabriek

Hoe veelzijdig is de lasrobot?

Lasrobots, een veelbelovende toepassing waar we graag gebruik van maken. Maar binnen welk deel van de productie kan ik een lasrobot inzetten? Hoe bereid ik mijn organisatie voor en hoe neem ik mijn medewerkers mee? Zijn mijn mensen wel goed opgeleid, hoe ziet het programmeren er in de toekomst uit? En hoe zorg ik ervoor dat de robot échte meerwaarde biedt? Dit leggen we je in deze sessie uit.

Interessant voor: Directie, Technische Management, HR-management,

14:00 - 15:00 uur

Jan Terlingen, InnovationQuarter

De Top 5 noodzakelijke veranderingen voor een succesvol maakbedrijf.

De wereld verandert continu, is het niet door corona, dan is het wel door de oorlog in Oekraïne en de energietransitie. Hoe zorg je dat je als maakbedrijf succesvol blijft. Welke veranderingen zijn er nodig en hoe flexibel moet je zijn?

15:00 - 15:30 uur

bert heijenk

Bert Heijenk, productmanager meten en GPS, STODT

Goede voorbereiding is veel meer dan het halve werk.

Het spreekwoord luidt, een goed begin is het halve werk. Een goed begin is een goede voorbereiding en als we het echt goed voorbereiden is het zelfs veel meer dan het halve werk.

Door de uitdagingen en problemen aan de voorzijde goed onderkennen en uitwerken kan de productie (bijna) ongestoord werken. Hierdoor worden de dure productie uren daadwerkelijk voor het produceren gebruikt door stilstand te beperken.

15:30 - 16:30 uur

flam3d spreker

Lenn Hoek van Dijke, BUDI B.V. en Kris Binon, Flam3D

Additive Manufacturing: de waarde van Laserpoederbed technologie

Dit is een combinatielezing waarin Kris Binon eerst het bredere kader schetst van de evoluties in (Metaal) Additive Manufacturing en handvatten aanreikt om als MKB aan de slag te gaan met de technologie. Lenn Hoek van Dijke vervolgt met concrete toepassingen die de toegevoegde waarde van de Laser-poederbed technologie in de verf zetten. De technologie is intussen behoorlijk volwassen en het materiaalbereik breidt uit. Als gevolg daarvan wordt de technologie meer en meer ingezet in de machinebouw, luchtvaart, voor medische toepassingen, enz…

Interessant voor: Alle maakbedrijven voor wie stilstaan achteruitgaan is. Bedrijven die willen weten hoe Additive Manufacturing in metaal hen een competitive edge kan opleveren. 

flam3d

16:30 - 17:30 uur

Vincent Wegener

Vincent Wegener, Managing Director, RAMLAB

Het automatisch oplassen, cladden en 3D printen met MaxQ cobot

Voor het 3D printen, repareren en oplassen van metalen onderdelen bestond tot voor kort geen oplossing. RAMLAB brengt daar met de ontwikkeling van de MaxQ cobot verandering in. Met de MaxQ Cobot is een 3D-scanner in de kop van de cobot geïntegreerd. Daarmee wordt het onderdeel gescand, de toolpaden gegenereerd en lassen we het onderdeel volledig automatisch terug. Ook is het mogelijk kleine onderdelen te 3D printen/lassen. Tijdens de presentatie zal er verder ingegaan worden op de voordelen van 3D printen (WAAM) en automatische reparatie.

Interessant voor: Managers, werkvoorbereiders, lassers die actief zijn in het oplassen (dus niet zozeer conventioneel lassen) van slijtgevoelige onderdelen. 

ramlab

17:30 - 18:30

Jelle Koning

Jelle Koning, CEO, Produmize BV

Produmize

uur

Jeroen Broekhuijsen

Jeroen Broekhuijsen, Team lead Digital Factory, TNO

TNO

Praktisch aan de slag met Industy 4.0

Iedereen heeft het over ‘smart industry’ of ‘Industry 4.0’, maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Waar begin ik? Hoe pak ik het aan? Met diverse praktijkvoorbeelden laten Jeroen en Jelle zien dat industry 4.0 heel toegankelijk is en dat je met eenvoudige middelen veel voordelen kunt behalen met de data uit je machines.

Interessant voor:

– MKB productiebedrijven die met de waardevolle machine data uit productie aan de slag willen
– MKB machinebouwers (OEM) die hun klanten willen voorzien van waardevolle productiedata en/of aan de slag willen met preventief onderhoud ed

18:30 - 19:30 uur

Jenny Coenen

Jenny Coenen, Lector Smart Sustainable Manufacturing, De Haagse Hogeschool

Kunnen wij het maken?

Oog voor problematiek, kansen zien in andere businessmodellen. Lector Smart Sustainable Manufacturing aan de Haagse Hogeschool, Jenny Coenen, verwijst in ‘Kunnen wij het maken?’ naar onderliggende vragen over: Hoe beheersen we risico’s in complexe maakprocessen?’, ‘Hoe werken we samen in de keten?’ (bijvoorbeeld door ‘Factory as-a-Service’) en ‘Wat moeten huidige en toekomstige engineers weten over ‘Industry 4.0’ en circulaire maakindustrie?’ Relatief kleine, gespecialiseerde bedrijven in de maakindustrie hebben behoefte aan flexibele assemblageprocessen en productielogistiek. Digitalisering biedt veel mogelijkheden om productieprocessen efficiënter en duurzamer te maken, innovatieve producten te fabriceren en over te schakelen op andere businessmodellen. Dit moet dan wel werken voor kleine series en enkelstuks. Kun jij het maken?

Interessant voor: MKB bedrijven die met integratievragen zitten; bedrijven die zich afvragen wat er op ze afkomt omtrent verduurzaming van de industrie. Gericht op mensen met verantwoordelijkheden tav operations, IT en werkvoorbereiding.

De Haagse Hogeschool
Scroll naar top